top of page

H άλλη όψη του ESG


Τα ζητήματα ESG και κλιματικής αλλαγής έχουν αρχίσει να βρίσκονται στο επίκεντρο για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το (υπό διαμόρφωση) σύστημα Ταξινόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Taxonomy), που κατηγοριοποιεί τις οικονομικές δραστηριότητες ανάλογα με τη συμβολή τους στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, με στόχο τις βιώσιμες επενδύσεις και την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal).

Τα στοιχεία ESG αποτελούν δείκτες εκτίμησης κινδύνων και ευκαιριών των επιχειρήσεων ενώ μια επιχείρηση με πειστική ESG στρατηγική θεωρείται ότι ενέχει μικρότερο ρίσκο βιωσιμότητας μεσο-μακροπρόθεσμα

Τα στοιχεία ESG αποτελούν δείκτες εκτίμησης κινδύνων και ευκαιριών των επιχειρήσεων ενώ μια επιχείρηση με πειστική ESG στρατηγική θεωρείται ότι ενέχει μικρότερο ρίσκο βιωσιμότητας μεσο-μακροπρόθεσμα. Για αυτό το λόγο ζητούνται πλέον τα μη-χρηματοοικονομικά στοιχεία ESG, δηλαδή ποσοτικοί και ποιοτικοί δείκτες μιας επιχείρησης που δείχνουν την επίδοση της σε θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης. Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που ταυτόχρονα με τους δείκτες απόδοσης ESG, πρέπει να γνωστοποιηθούν σε ενδιαφερόμενους φορείς και οι συνδεόμενοι κίνδυνοι ή ευκαιρίες ποσοτικοποιημένα σε χρηματικούς όρους.

Επομένως, ο αποκλεισμός των στοιχείων ESG από την επιχειρηματική στρατηγική και κατ’ επέκταση η μη-γνωστοποίησή τους, πρωτίστως συνεπάγεται την αδυναμία υπολογισμού του επιχειρηματικού κινδύνου αλλά και την αδυναμία εντοπισμού ευκαιριών για μια επιχείρηση.

Αυτό με τη σειρά του ενέχει επιχειρηματικούς κινδύνους, όπως για παράδειγμα:

  1. Αποκλεισμό από πηγές χρηματοδότησης και έλλειψη ρευστότητας

  2. Απώλεια συνεργασιών κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού/αξίας

  3. Απώλεια εσόδων λόγω κακής εταιρικής φήμης και έλλειψης διαφάνειας


Πέραν όμως των τυπικών κινδύνων, βλέπουμε και «Ευκαιρίες» ως μία νέα οπτική γωνία θέασης των επιχειρηματικών ζητημάτων γύρω από το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση. Έτσι, μπορούμε να εντοπίσουμε:


  • Προσέλκυση Νέων Πελατών και επέκταση σε Νέες Αγορές που απαιτούν συμμόρφωση προς κριτήρια ESG,

  • Βελτιωμένους όρους χρηματοδότησης επενδύσεων αλλά και λειτουργίας,

  • Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα για την καινοτομία, με λιγότερες ίδιες δαπάνες και περισσότερες Κρατικές και κοινοτικές επιχορηγήσεις,

  • Βελτιωμένα λειτουργικά κόστη λόγω εξοικονόμησης ενέργειας,

  • Προσέλκυση υψηλής στάθμης προσωπικού αδιακρίτως φύλου, εθνικότητας κλπ,

  • Αξιοκρατική διοίκηση προσωπικού, ευκαιρίες καριέρας για όλους, δίκαιες αμοιβές, πρόσβαση σε δια βίου επαγγελματική εκπαίδευση και εξειδίκευση, κ.α.,

  • Διαφάνεια στόχων και λειτουργίας της επιχείρησης προς την Κοινότητα που είναι εγκατεστημένη.


Στην E-ON INTEGRATION χρησιμοποιούμε καινοτόμα συστήματα Πληροφορικής που επιτρέπουν την ταυτόχρονη συνεργασία των επιμέρους λειτουργικών μονάδων και στελεχών εντός της επιχείρησης για την πλήρη αποτύπωση των δεικτών ESG αλλά και τη διασύνδεση τους με άλλες επιχειρηματικές λειτουργίες όπως είναι η Διαχείριση Κινδύνων και ο Εσωτερικός Έλεγχος.


Διαβάστε το άρθρο

Comments


bottom of page