Oι επιχειρήσεις πρέπει να αναγνωρίζουν και να εμπλέκονται τόσο με εσωτερικούς όσο και με εξωτερικούς φορείς όταν σχεδιάζουν, υλοποιούν και δημοσιεύουν την έκθεση βιωσιμότητας (ESG) τους. Αυτό είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη έκθεση βιωσιμότητας ESG
Κάθε ομάδα ενδιαφερομένων μερών διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο σχεδιασμό και την προώθηση των στρατηγικών ESG μιας επιχείρησης μέσω αξιοποίησης συμπληρωματικών γνώσεων και δεξιοτήτων.
Τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να είναι από τους πελάτες και τις τοπικές κοινωνίες έως τους επενδυτές και τους εργαζομένους. Κάθε ομάδα ενδιαφερομένων μερών διαδραματίζει ένα κρίσιμο ρόλο στο σχεδιασμό και την προώθηση των στρατηγικών ESG. Μέσω της προώθησης της συνεργασίας και της αξιοποίησης συμπληρωματικών γνώσεων και δεξιοτήτων που προσφέρουν τα ενδιαφερόμενα μέρη, οι επιχειρήσεις μπορούν να βελτιώσουν την ακρίβεια, τη διαφάνεια και την καινοτομία στις προσπάθειές τους για τη βιωσιμότητα.
Κάθε ενδιαφερόμενο μέρος έχει συγκεκριμένο ρόλο όσον αφορά το σχεδιασμό και τη δημοσίευση της έκθεσης ESG.
Συγκεκριμένα:
Πελάτες: Με τις αυξανόμενες απαιτήσεις για βιώσιμα προϊόντα και πρακτικές, οι πελάτες διαθέτουν σημαντική επιρροή στον σχεδιασμό των στρατηγικών ESG των επιχειρήσεων.
Κοινότητες: Οι τοπικές επιπτώσεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το περιβάλλον και την κοινωνία, κάνοντας τη συμμετοχή της κοινότητας ουσιαστική για τη βιώσιμη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Επενδυτές: Αξιολογώντας τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα, οι επενδυτές καθοδηγούν τις εταιρείες να ενσωματώσουν στρατηγικές ESG στις λειτουργίες τους.
Εργαζόμενοι: Βασικοί πυλώνες στην υλοποίηση της έκθεσης ESG, οι εργαζόμενοι έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον εργασίας, υποστηρίζοντας τους στόχους της επιχείρησης.
Προμηθευτές: Οι πρακτικές και οι αξίες των προμηθευτών επηρεάζουν ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, τονίζοντας τη σημασία των συνεργατικών δράσεων.
Διοικητικά Συμβούλια: Υπεύθυνα για την καθοδήγηση των στρατηγικών ESG, τα διοικητικά συμβούλια εξασφαλίζουν την ευθυγράμμιση με τους μακροπρόθεσμους στόχους και τις προσδοκίες των φορέων ενδιαφέροντος.
Η συμμετοχή και η επικοινωνία με τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι κρίσιμες στην έκθεση βιωσιμότητας για αρκετούς λόγους.
Για παράδειγμα προσφέρουν:
Διαφάνεια και Ευθύνη: Η ανοικτή επικοινωνία σχετικά με τις πρωτοβουλίες ESG δημιουργεί εμπιστοσύνη και αξιοπιστία με τους φορείς ενδιαφέροντος.
Αναγνώριση Ουσιαστικών Θεμάτων: Ο διάλογος της επιχείρησης με τα διαφορετικά ενδιαφερόμενα μέρη βοηθά στην προτεραιοποίηση θεμάτων ESG που τους αφορούν όλους.
Βελτιωμένη Λήψη Αποφάσεων: Η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών συμβάλει στη στρατηγική λήψη αποφάσεων και στη διαχείριση των κινδύνων.
Δημιουργία Σχέσεων και Εμπιστοσύνης: Οι θετικές σχέσεις διαμορφώνονται μέσω της επικοινωνίας με τα ενδιαφερόμενα μέρη και της συμμετοχής τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Υποστήριξη Ενσωμάτωσης της ESG: Η συμμετοχή εξασφαλίζει ότι οι προσπάθειες ESG είναι ευθυγραμμισμένες με τις προσδοκίες των φορέων ενδιαφέροντος και ενσωματώνονται στις επιχειρηματικές πρακτικές.
Βασική λειτουργία της πλατφόρμας RΙΒΙΑ ESG είναι η αναγνώριση των ενδιαφερόμενων μερών μιας επιχείρησης και η μετέπειτα διεξαγωγή της ανάλυσης ουσιαστικότητας.
Μέσω της πλατφόρμας της Ε-Οn Integration, RIBIA ESG, κάθε επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να συλλέγει, καταγράφει και να διαχειρίζεται τα δικά της στοιχεία βιωσιμότητας. Καθώς και να και να παράγει εκθέσεις όπου θα αναφέρει τα αποτελέσματά της που θα είναι προσβάσιμα, δομημένα και κατανοητά προς τους επενδυτές, τους πελάτες και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Βασική λειτουργία της πλατφόρμας RΙΒΙΑ ESG είναι η αναγνώριση των ενδιαφερόμενων μερών μιας επιχείρησης και η μετέπειτα διεξαγωγή της ανάλυσης ουσιαστικότητας.