Η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα έχει προχωρήσει σε σαφείς οδηγίες σχετικά με τις γνωστοποιήσεις του πυλώνα 3 για τους κινδύνους ESG που αντιμετωπίζουν τα Τραπεζικά Ιδρύματα.
Οι οδηγίες απευθύνονται στα Τραπεζικά ιδρύματα με τίτλους που διαπραγματεύονται σε ρυθμιζόμενη αγορά οποιουδήποτε κράτους μέλους, και περιλαμβάνουν:
πίνακες για ποιοτικές γνωστοποιήσεις σχετικά με τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς κινδύνους και κινδύνους διακυβέρνησης,
υποδείγματα με ποσοτικές γνωστοποιήσεις σχετικά με τον κίνδυνο μετάβασης από την κλιματική αλλαγή,
υπόδειγμα με ποσοτικές γνωστοποιήσεις σχετικά με το φυσικό κίνδυνο κλιματικής αλλαγής,
υποδείγματα με ποσοτικές πληροφορίες και βασικούς δείκτες επιδόσεων (KPIs) σχετικά με την κλιματική αλλαγή, μέτρα μετριασμού της αλλαγής, συμπεριλαμβανομένου του πράσινου δείκτη ενεργητικού (GAR) για τις δραστηριότητες του Taxonomy, δραστηριότητες σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2020/852 για τη διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων.
Με τον τρόπο αυτό, η Τραπεζική Εποπτική Αρχή, εξειδικεύει τις απαιτήσεις δημοσιοποίησης με στόχο την επίτευξη επαρκώς ολοκληρωμένων και συγκρίσιμων πληροφοριών για αξιολόγηση του προφίλ κινδύνου των Τραπεζών από το portfolio τους.
Τι σημαίνει αυτό για τις επιχειρήσεις
Οι Τράπεζες με τη σειρά τους για να προχωρήσουν σε χρηματοδοτήσεις, εκπορευόμενες και οι ίδιες από τις οδηγίες που έχουν λάβει από την εποπτική τους αρχή, θα ζητήσουν ξεκάθαρες δεσμεύσεις από τις υπό χρηματοδότηση επιχειρήσεις.
Οπότε πλέον μιλάμε για συγκεκριμένους στόχους που υποστηρίζονται πολλές φορές από μετρικά στοιχεία και μεταξύ άλλων αφορούν:
Τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής τους αποδοτικότητας με μείωση της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος
Τη μείωση των εκπομπών CO2 ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος
Τη μείωση της κατανάλωσης νερού ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος
Τη μείωση των απορριμμάτων από την παραγωγική τους διαδικασία
Την αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένων πρώτων υλών κ.α.
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειρίζονται και να παρακολουθούν όλα αυτά τα δεδομένα. Ο όγκος και ο τύπος δεδομένων θα αυξάνονται. Τα ενδιαφερόμενα μέρη θα απαιτούν διαφάνεια. Η ανάγκη δε για διαφάνεια, είναι διαφορετική για κάθε ενδιαφερόμενο μέρος.
Σήμερα, ως επί το πλείστον οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν email και υπολογιστικά φύλλα για τη συλλογή και τη διαχείριση δεδομένων. Αυτά τα εργαλεία μπορεί να είναι ικανοποιητικά για τις μικρές επιχειρήσεις, είναι όμως ξεπερασμένα και εντελώς ανεπαρκή για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και αυτό μπορεί να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο για αυτές εάν δεν το συνειδητοποιήσουν έγκαιρα.
Το Ε-ΟΝ RIBIA ESG είναι ένα Ολοκληρωμένο σύστημα συλλογής και αναφοράς δεδομένων ESG, το οποίο συμβάλλει στην αυτοματοποίηση της συλλογής δεδομένων αλλά και της δημιουργίας αναφορών με τρόπο εύκολο, συστηματικό και δομημένο.
Παράγει αυτόματα τις αναφορές για τη βιωσιμότητα (Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, Τράπεζες, CSR)
Βασίζεται σε διεθνή πρότυπα (TCFD, GRI, CDP) και εθνικές πρακτικές (ATHEX-ESG)
Διαθέτει πλούσιο reporting (dashboards, KPIs, δείκτες)
Συνδέει τα ΕSG δεδομένα με χρηματοοικονομικά στοιχεία
Προσφέρει διαφάνεια, συνεργασία και ιχνηλασιμότητα σε πραγματικό χρόνο
Είναι πλήρως προσαρμόσιμο στις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης
Προσφέρεται σε εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμή και χωρίς ανάγκη αρχικής επένδυσης (SaaS)
Comments