Copernicus: H κλιματική αποτίμηση για το 2023
Έχοντας συλλέξει και επεξεργαστεί όλα τα δεδομένα, ο αρμόδιος φορέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Copernicus, δημοσίευσε την κλιματική αποτίμηση της ιστορικής, όπως αποδείχτηκε, περασμένης χρονιάς.
Επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις, το 2023 είναι το θερμότερο έτος στην ιστορία των καταγραφών (1850-σήμερα).
Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν 1.48°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα (1850-1900) και ξεπέρασε κατά 0.17°C το δεύτερο θερμότερο πλέον 2016. Κάθε μήνας από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν θερμότερος από τους αντίστοιχους μήνες όλων των προηγούμενων ετών.
Οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας σε χερσαία εδάφη παρατηρήθηκαν κατά το δεύτερο μισό του έτους στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική, στη Βόρεια Αφρική και στην Δυτική Ασία.
Η παγκόσμια μέση επιφανειακή θερμοκρασία των θαλασσών παρέμεινε σε επίπεδα ρεκόρ από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο, παράλληλα με την επικράτηση του φαινομένου Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Πληθώρα ακραίων καιρικών φαινομένων (πλημμύρες, καύσωνες, πυρκαγιές και ξηρασίες) έπληξαν κοινωνίες και οικοσυστήματα με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις πυρκαγιές στον Καναδά το καλοκαίρι, την καταιγίδα Daniel τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα και τη Λιβύη και τον τυφώνα Otis τον Οκτώβριο στο Μεξικό.
Η έκταση του θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής το 2023 ήταν η μικρότερη από το 1978 μέχρι σήμερα για 8 από τους 12 μήνες του έτους, ενώ για την Αρκτική οι τιμές κινήθηκαν ιδιαίτερα χαμηλά, αλλά όχι σε επίπεδα ρεκόρ.
Όσον αφορά την Ευρώπη, το 2023 ήταν το δεύτερο θερμότερο έτος στην ιστορία των καταγραφών, πίσω από το 2020. Ο χειμώνας (Δεκέμβριος 2022 – Φεβρουάριος 2023) και το φθινόπωρο ήταν οι δεύτερες θερμότερες εποχές από τις αντίστοιχες καταγεγραμμένες, ενώ το καλοκαίρι ήταν το πέμπτο θερμότερο.
Πρώιμες δορυφορικές αναλύσεις δείχνουν ότι οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου συνέχισαν την ανοδική τάση και το 2023, φτάνοντας τα επίπεδα 419 ppm και 1902 ppb, αντίστοιχα. Λαμβάνοντας υπόψη παλεοκλιματικές εκτιμήσεις, αυτές οι τιμές αποτελούν ρεκόρ τουλάχιστον 2.000.000 και 800.000 ετών, αντίστοιχα.
Περισσότερες πληροφορίες: https://climate.copernicus.eu/global-climate-highlights-2023
Δημοσίευση ενδιάμεσων αποτελεσμάτων των μελετών για την τρωτότητα και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα
Δραματικές θα είναι οι συνέπειες από την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα στο μέλλον, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς οι προβολές δείχνουν κίνδυνο ερημοποίησης του 40% της χώρας έως το τέλος του αιώνα, ιδίως των ανατολικών και νότιων τμημάτων, μεγάλη αύξηση στις ημέρες με καύσωνα και δραματική μείωση των βροχών που θα οδηγήσουν σε ένα ξηρό κλίμα.
Παρουσιάστηκαν τα νέα κλιματικά μοντέλα έως και το 2100, οι προβλεπόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε κρίσιμους τομείς, όπως η γεωργία και οι μεταφορές, και η πρώτη εκτίμηση της τρωτότητας από την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα.
Ίδρυση κέντρου απανθρακοποίησης της ναυτιλίας στην Αθήνα
Ως μία σημαντική κίνηση στην πορεία για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, με στόχο την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων που έχουν τεθεί από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) για το 2030 και το 2050, χαρακτηρίζουν στελέχη του κλάδου, την επικείμενη ίδρυση ναυτιλιακού κέντρου μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων στην Αθήνα από τον Βρετανικό νηογνώμονα Lloyd’s Register και 5 από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες.
Σημειώνεται ότι ανάλογα κέντρα ανθρακοποίησης της ναυτιλίας έχουν ιδρυθεί στη Σιγκαπούρη και στη Σαγκάη.
Το Κέντρο Απανθρακοποίησης της Ναυτιλίας (Maritime Decarbonisation Hub) στην Αθήνα θα έχει ως στόχο να εξαλείψει τα εμπόδια που προκύπτουν από τεχνικές δυσκολίες, παρακωλύουν επενδύσεις και παρεμποδίζουν την αναζήτηση και απόδοση λύσεων που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GΗG) του υπάρχοντος παγκόσμιου στόλου.
Στην E-ON INTEGRATION παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και στόχος μας είναι η ακριβής ποσοτικοποίηση όλων των ζητημάτων, όπως κίνδυνοι, ευκαιρίες και μετρικά στοιχεία, που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή ή ευρύτερα το ESG. Στο πλαίσιο των εργασιών μας γίνεται εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων αυτών των κινδύνων/ευκαιριών ως και σαφής περιγραφή της ανθεκτικότητας του επιχειρηματικού μοντέλου και της στρατηγικής του ενδιαφερόμενου φορέα με βάση τα κλιματικά σενάρια. Η όλη μεθοδολογία μας βασίζεται πλήρως στο “RiskClima”, ένα εργαλείο πληροφορικής, που μεταξύ άλλων χρησιμοποιεί και στοιχεία από εξωτερικές βάσεις δεδομένων.
Comments