Ο κανονισμός CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) είναι μια ευρωπαϊκή οδηγία που στοχεύει στη βελτίωση της διαφάνειας και της ποιότητας των πληροφοριών που παρέχουν οι επιχειρήσεις σχετικά με θέματα βιωσιμότητας. Αντικαθιστά και επεκτείνει τις απαιτήσεις της προηγούμενης οδηγίας NFRD (Non-Financial Reporting Directive) για την αναφορά μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών, καλύπτοντας μεγαλύτερο εύρος επιχειρήσεων και εμβαθύνοντας στις απαιτήσεις διαφάνειας.
Η οδηγία ενσωματώθηκε στο Ελληνικό δίκαιο τον Δεκέμβριο 2024, με τον Νόμο 5164/2024, ο οποίος δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 102 Α/2024.
Η Ε-ΟΝ εργάζεται ήδη για την υποστήριξη της συμμόρφωσης προς την Οδηγία, με τα πληροφοριακά της συστήματα, τόσο στο επίπεδο ESG όσο και ειδικότερα στην Κλιματική Αλλαγή. Τα θέματα Κλιματικής Αλλαγής, για να καλυφθούν με αναφορές (disclosures), απαιτούν μοντέλα και προβολές κλιματικών προβλέψεων στο μέλλον. Τα χρονικά ορόσημα 2030, 2040 και 2050 ως και ενδιάμεσα αυτών, μέχρι την επίτευξη μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος (Net Zero) απαιτούν ποσοτικά και ποιοτικά λεπτομερή στοιχεία, τα οποία δεν είναι απλές λεκτικές αναφορές. Ήδη, τόσο με το σύστημα RIBIA όσο και με το σύστημα RiskClima το οποίο ευρίσκεται σε ανάπτυξη (Beta testing), η Οδηγία CSRD καλύπτεται «μηχανογραφικά» σε πρώτο επίπεδο. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την επέκταση των τεχνολογικών δυνατοτήτων (αλγόριθμοι, μοντέλα κλπ) ώστε να παράγουμε τις αναφορές συμμόρφωσης όσο γίνεται με περισσότερους αυτοματισμούς.
Τι είναι ο κανονισμός CSRD;
Η οδηγία CSRD (Οδηγία 2022/2464 της ΕΕ) εισάγει εκτενέστερες και πιο λεπτομερείς απαιτήσεις σχετικά με την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας (ESG: Environmental, Social, Governance). Οι επιχειρήσεις που υπόκεινται σε αυτήν την οδηγία πρέπει να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις της δραστηριότητάς τους στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στην εταιρική διακυβέρνηση, ενσωματώνοντας τη βιωσιμότητα στη στρατηγική και τις αποφάσεις τους.
Η CSRD διευρύνει την εφαρμογή της NFRD και περιλαμβάνει:
Υποχρεώσεις αναφορών που συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα αναφορών βιωσιμότητας (ESRS).
Εξωτερική διασφάλιση των δεδομένων βιωσιμότητας, δηλαδή έλεγχος από ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές στα πλαίσια του συνήθους ετησίου ελέγχου οικονομικών καταστάσεων.
Ενίσχυση της διαφάνειας για τους επενδυτές και την κοινωνία σχετικά με την πρόοδο των εταιρειών προς τους στόχους βιωσιμότητας.
Ποιες επιχειρήσεις είναι υπόχρεες;
Η CSRD επεκτείνει σημαντικά το πεδίο εφαρμογής της προηγούμενης οδηγίας (NFRD) και καλύπτει περισσότερες επιχειρήσεις. Ειδικότερα, υπόχρεες να υποβάλλουν εκθέσεις βιωσιμότητας βάσει της CSRD είναι:
Μεγάλες επιχειρήσεις: Επιχειρήσεις που πληρούν δύο από τα παρακάτω κριτήρια:
Περισσότεροι από 250 εργαζόμενοι.
Καθαρός κύκλος εργασιών άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ.
Συνολικά περιουσιακά στοιχεία άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ.
Εισηγμένες επιχειρήσεις: Όλες οι επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες σε ρυθμιζόμενες αγορές της ΕΕ, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, με εξαίρεση τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Μικρομεσαίες εισηγμένες επιχειρήσεις: Υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες σε χρηματιστήριο, οι οποίες θα προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις μέχρι το έτος 2026.
Θυγατρικές μεγάλων ομίλων: Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν οι θυγατρικές μεγάλων ομίλων στην ΕΕ δεν αναφέρουν ξεχωριστά, η μητρική εταιρεία θα πρέπει να συμπεριλάβει τα δεδομένα τους στην ενοποιημένη έκθεση βιωσιμότητας.
Χρηματοοικονομικοί οργανισμοί: Περιλαμβάνονται ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες και άλλα χρηματοοικονομικά ιδρύματα, οργανισμοί οι οποίοι θα πρέπει να αναφέρουν όχι μόνο τις δικές τους πληροφορίες βιωσιμότητας αλλά και τις επιπτώσεις των επενδυτικών τους δραστηριοτήτων.
Χρονοδιάγραμμα Εφαρμογής
Από το 2024, δηλαδή με τις ετήσιες εκθέσεις με ημερομηνία 31/12/2024 : Μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια θα πρέπει να συμμορφωθούν και να δημοσιεύουν τις πρώτες τους εκθέσεις βιωσιμότητας.
Από το 2026: Μικρομεσαίες εισηγμένες επιχειρήσεις θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της CSRD.
Η CSRD έχει στόχο να βελτιώσει τη διαφάνεια στις επιπτώσεις των επιχειρήσεων στη βιωσιμότητα και να βοηθήσει στη μετάβαση προς μια πιο πράσινη οικονομία στην Ευρώπη. Όπως ήδη αναφέραμε, στην Ε-ΟΝ είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε θέματα πελατών τόσο με την παροχή συμβουλών όσο και αυτοματισμών (μοντέλα και αλγόριθμοι).
Ήδη έχουμε αναλάβει έργα πελατών στην Ελλάδα και σε πελάτες σε χώρες εντός της ΕΕ, με την παροχή βοήθειας για την σύνταξη των εκθέσεων βιωσιμότητας με ημερομηνία 31/12/2024, ως επίσης και με την αξιολόγηση Κλιματικών Κινδύνων πάνω στα περιουσιακά στοιχεία των Πελατών μας.
댓글