top of page

Η χρήση της εξωτερικής βάσης δεδομένων Copernicus για τον εντοπισμό κινδύνων Κλιματικής Αλλαγής



Το Copernicus είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα παρακολούθησης της Γης (Earth Observation) που με τη χρήση τεχνολογιών τηλεπισκόπησης συλλέγει δεδομένα, για την ξηρά, τα ύδατα και την ατμόσφαιρα. Τα δεδομένα αυτά είναι ανοιχτά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς κάποιο κόστος από διάφορες υπηρεσίες, επιστήμονες, εταιρείες, δημόσιες αρχές και άλλους διεθνείς οργανισμούς για την παρακολούθηση κλιματολογικών συνθηκών και φυσικών φαινομένων αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.


Συνδυάζοντας δεδομένα από το Copernicus, και εφαρμόζοντας τεχνικές ανάλυσης μεγάλων δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης, μπορούν να εξαχθούν κατευθύνσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση και αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων μιας επιχείρησης.

Το Copernicus επίσης διαθέτει μια μεγάλη βάση με κλιματικές προσομοιώσεις του μέλλοντος (έως το 2100) που έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση αριθμητικών μοντέλων με τις αλληλεπιδράσεις των μεταβλητών του κλίματος, και μπορεί να καλύπτουν ολόκληρη τη Γη ή μόνο μια συγκεκριμένη περιοχή. Αυτά τα μοντέλα ονομάζονται Παγκόσμια Κλιματικά Μοντέλα ή Μοντέλα Γενικής Κυκλοφορίας (GCM) και Περιφερειακά Κλιματικά Μοντέλα (RCM), αντίστοιχα. Για τις προσομοιώσεις αυτές λαμβάνονται υπ’ όψιν σενάρια για τις συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου, αερολυμάτων και άλλων ατμοσφαιρικών συστατικών που επηρεάζουν την ακτινοβολία του πλανήτη. Η βάση δεδομένων του Copernicus (C3S Climate Data Store) παρέχει πληροφορίες για το παρελθόν, το παρόν και το μελλοντικό κλίμα, σε παγκόσμια και περιφερειακή κλίμακα. Περιλαμβάνει μια ποικιλία τύπων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων δορυφορικών παρατηρήσεων, επιτόπιων μετρήσεων, προβολών κλιματικών μοντέλων και εποχιακών προβλέψεων.


Τα περισσότερα μοντέλα των τελευταίων ετών είναι μέρη ενός γενικότερου έργου, ονόματι Coupled Model Intercomparison Project, με τις φάσεις 5 (CMIP5) και 6 (CMIP6).


Πριν λίγο καιρό το Copernicus δημοσίευσε ένα νέο πακέτο δεδομένων μελλοντικών προβλέψεων, το “Gridded monthly climate projection dataset underpinning the IPCC AR6 Interactive Atlas”, που περιέχει 22 κλιματικές μεταβλητές όπως, ο “Μηνιαίος αριθμός ημερών με μέγιστη θερμοκρασία άνω των 35 °C”, “Μηνιαίος μέσος όρος ημερήσιας μέσης ταχύτητας ανέμου” και ο “Μηνιαίος μέσος όρος της ημερήσιας συσσωρευμένης βροχόπτωσης”. Οι μεταβλητές έχουν μηνιαία και ετήσια χρονική ανάλυση για τις ιστορικές περιόδους 1850-1900 (προβιομηχανική περίοδο) και 1970-2005, 1950-2005, 1950-2014 (πιο σύγχρονες περίοδοι). Τα μελλοντικά σενάρια, για τις μεταβλητές αυτές, παρέχουν δεδομένα για την περίοδο 2006-2100 και 2015-2100. Οι κλιματικές προβλέψεις πραγματοποιήθηκαν με βάση τα σενάρια 2.6, 4.5 και 8.5 των αντιπροσωπευτικών μονοπατιών/πορειών συγκέντρωσης (RCP) και των κοινών κοινωνικοοικονομικών μονοπατιών (SSP 1-5). Η χωρική τους ανάλυση κατανέμεται σε παγκόσμιο επίπεδο χρησιμοποιώντας τα μοντέλα CMIP5 και CMIP6, και σε περιφερειακό επίπεδο με βάση το μοντέλο CORDEX, που μπορεί να φτάσει σε ανάλυση (resolution) σε 10 τ. χλμ.


Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν και τον Διαδραστικό Άτλαντα IPCC AR6 (IPCC-IA, http://interactive-atlas.ipcc.ch). Ο Διαδραστικός Άτλαντας της IPCC είναι μια καινοτομία της ομάδας εργασίας I, στην έκτη έκθεση αξιολόγησης (AR6) του IPCC. Μέσω του IPCC-IA μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρικές και χρονικές αναλύσεις δεδομένων κλιματικής αλλαγής που χρησιμοποιούνται στην έκθεση της IPCC (όπως χάρτες, χρονολογικές σειρές, διαγράμματα ετήσιου κύκλο και πληροφορίες αβεβαιότητας για τα μοντέλα) για μια σειρά από βασικές ατμοσφαιρικές και ωκεάνιες μεταβλητές και δείκτες. Ανάλογα τα φίλτρα που θα επιλέξει ο εκάστοτε χρήστης, το IPCC-IA μπορεί να παρουσιάσει σχετικές πληροφορίες κατά μήκος διαφορετικών κλιματικών παραγόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, εταιρείες και άλλους οργανισμούς που έχουν ως στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση και την αποτελεσματικότερη προσαρμογή στις μελλοντικές κλιματολογικές συνθήκες.


Στην E-On Integration μέσω του cloud λογισμικού μας RiskClima, για τη Διαχείριση Φυσικών και Μεταβατικών Κινδύνων Κλιματικής Αλλαγής, χρησιμοποιούμε και επεξεργαζόμαστε τέτοιου είδους δεδομένα κλιματικών μεταβλητών, παρελθοντικών και μελλοντικών προβολών. Το RiskClima συνδυάζει δεδομένα από την εξωτερική βάση του Copernicus, κάνει τις απαραίτητες επεξεργασίες με τεχνικές ανάλυσης μεγάλων δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης, και παρέχει εκθέσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση και αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων μιας επιχείρησης. Το λογισμικό συγκεντρώνει στοιχεία όπως κλιματικούς κινδύνους, ευκαιρίες, δείκτες απόδοσης, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μοντέλα πρόβλεψης, ενέργειες μετριασμού, διαγράμματα και εκθέσεις.


Το RiskClima εκτός του ότι συμβάλλει στο μετριασμό των κινδύνων και στη μείωση των οικονομικών επιπτώσεων λόγω Κλιματικής Αλλαγής μιας επιχείρησης, ενισχύει και την επίτευξη των στρατηγικών στόχων, τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα της επιχείρησης.

Σχόλια


bottom of page