top of page

Κλιματική ουδετερότητα, χωρίς πυρηνική ενέργεια;


Παρά την ευαισθησία που αποπνέει το θέμα της πυρηνικής ενέργειας, είμαστε υποχρεωμένοι να το βάλουμε στο τραπέζι και να το εξετάσουμε, ιδίως όταν μιλάμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την απεξάρτηση από τον άνθρακα και τα ορυκτά καύσιμα. Η ευαισθησία ως προς την πυρηνική ενέργεια προέρχεται από την εμπειρία που έχουμε μέχρι σήμερα από τη χρήση της για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά και από τις επιπτώσεις των ατυχημάτων από πυρηνικούς αντιδραστήρες.


H αλλαγή της διαδικασίας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από σχάση σε σύντηξη, θα μπορούσε να προσφέρει σχεδόν απεριόριστες ποσότητες καθαρής ενέργειας .

Ο λόγος, όμως, γίνεται για την αλλαγή της διαδικασίας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας από σχάση σε σύντηξη, που θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει σχεδόν απεριόριστες ποσότητες καθαρής ενέργειας για τον κόσμο.


Η πυρηνική σύντηξη δεν βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, και δεν παράγει κανένα από τα αέρια του θερμοκηπίου που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, άρα μπορεί να αποτελέσει μια λύση στην αντιμετώπιση τόσο της ενεργειακής κρίσης όσο και της κλιματικής αλλαγής. Χρησιμοποιεί ως καύσιμα υλικά που βρίσκονται σε σχετική αφθονία στη Γη (π.χ. το Δευτέριο), άρα αν επιτευχθεί αναπαραγωγή της διαδικασίας με γρήγορο και φθηνό τρόπο, δεν τίθεται ζήτημα αφθονίας της πρώτης ύλης. Επίσης, σε αντίθεση με την ηλιακή ή την αιολική ενέργεια, δεν εξαρτάται από τις τοπικές καιρικές συνθήκες, άρα η απόδοση παραμένει σταθερή και δεν υπάρχουν διακυμάνσεις στην ενέργεια ανάλογα με τις κρατούσες συνθήκες.


Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας χαρακτήρισε την πυρηνική σύντηξη «εγγενώς ασφαλή». Επιπροσθέτως, τα απόβλητα που παράγονται από την πυρηνική σύντηξη είναι λιγότερο ραδιενεργά και διασπώνται πολύ πιο γρήγορα σε σύγκριση με αυτά από την πυρηνική σχάση και είναι επίσης πολύ πιο εύκολα στον χειρισμό και την αποθήκευσή τους με ασφάλεια και με βασικές προφυλάξεις.


Το πρόβλημα, όμως, σήμερα είναι ότι, παρά τις επιτυχίες και τις ανακαλύψεις στα εργαστήρια μέχρι τώρα, η πυρηνική σύντηξη μεγάλης κλίμακας απέχει ακόμη αρκετά χρόνια από την ευρεία εφαρμογή και στοιχίζει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια ή ευρώ.


Πάντως φαίνεται ότι δεν μπορούμε να φανταζόμαστε και να σχεδιάζουμε ένα μέλλον κλιματικά ουδέτερο χωρίς της συμβολή της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα. Η ευρεία χρήση της πυρηνικής σύντηξης θα μπορούσε να βοηθήσει τις χώρες να επιτύχουν τους στόχους τους για επίτευξη «καθαρών μηδενικών» εκπομπών έως το 2050.


Δείτε περισσότερα για αυτό το θέμα στο https://www.powergame.gr/scripta-manent/397572/klimatiki-oudeterotita-choris-pyriniki-energeia/

Comments


bottom of page