top of page

Νέα και Δημοσιεύσεις για το περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή


the environmental agenda

Η μεγάλη ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας περιόρισε την αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών το 2023 

Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια αυξήθηκαν καθώς οι ακραίες ξηρασίες έπληξαν την υδροηλεκτρική ενέργεια, αλλά η αύξηση ήταν χαμηλότερη από ό,τι το 2022 χάρη στην επέκταση τεχνολογιών όπως η ηλιακή, η αιολική και η ηλεκτροκίνηση.


Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που σχετίζονται με την ενέργεια αυξήθηκαν λιγότερο έντονα το 2023 από ό,τι το προηγούμενο έτος, ακόμη και όταν επιταχύνθηκε η αύξηση της συνολικής ενεργειακής ζήτησης, σύμφωνα με νέα ανάλυση του ΙΕΑ, με τη συνεχή επέκταση των φωτοβολταϊκών, των αιολικών, της πυρηνικής ενέργειας και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να βοηθούν τον κόσμο να αποφύγει τη μεγαλύτερη χρήση ορυκτών καυσίμων. Χωρίς τις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, η παγκόσμια αύξηση των εκπομπών CO2 τα τελευταία πέντε χρόνια θα ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη.


Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ), οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που σχετίζονται με την ενέργεια θα αυξηθούν κατά 410 εκατομμύρια τόνους ή 1,1% το 2023 - σε σύγκριση με αύξηση 490 εκατομμυρίων τόνων το προηγούμενο έτος - ανεβάζοντάς τες στο επίπεδο ρεκόρ των 37,4 δισεκατομμυρίων τόνων.


Μια υπερβολικά μεγάλη έλλειψη υδροηλεκτρικής ενέργειας λόγω ακραίων ξηρασιών - στην Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετές άλλες οικονομίες - είχε ως αποτέλεσμα πάνω από το 40% της αύξησης των εκπομπών το 2023, καθώς οι χώρες στράφηκαν σε μεγάλο βαθμό σε εναλλακτικές λύσεις ορυκτών καυσίμων για να καλύψουν το κενό. Αν δεν υπήρχε η ασυνήθιστα χαμηλή παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα είχαν μειωθεί πέρυσι, καθιστώντας τη συνολική αύξηση των εκπομπών που σχετίζονται με την ενέργεια σημαντικά μικρότερη.


Οι προηγμένες οικονομίες σημείωσαν πτώση ρεκόρ στις εκπομπές CO2 το 2023, ακόμη και όταν το ΑΕΠ τους αυξήθηκε. Οι εκπομπές τους έπεσαν σε χαμηλό 50 ετών, ενώ η ζήτηση άνθρακα υποχώρησε σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από τις αρχές της δεκαετίας του 1900. Η μείωση των εκπομπών των προηγμένων οικονομιών οφείλεται σε έναν συνδυασμό ισχυρής ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μετατροπής του άνθρακα σε αέριο, βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και ηπιότερης βιομηχανικής παραγωγής. Πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά κατά την οποία τουλάχιστον το ήμισυ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις προηγμένες οικονομίες προήλθε από πηγές χαμηλών εκπομπών, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πυρηνική ενέργεια.



Πόσο θα κοστίσει η άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω κλιματικής αλλαγής σε ΕΕ και Ελλάδα

Μια ενδεχόμενη άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να κοστίσει στις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου έως και 872 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2100, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Scientific Reports» του ομίλου Nature. Ανάμεσα στις περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν πολύ συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.


Sea-level rise cost

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρουν, πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη, δηλαδή περίπου το 44% των πληθυσμών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου ζουν εντός 50 χιλιομέτρων από την ακτογραμμή και άρα υπό τον κίνδυνο παράκτιων πλημμυρών. Επιπλέον, αυτές οι παράκτιες περιοχές συμβάλλουν σχεδόν στο 40% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ευρώπης, ενώ το 75% του διεθνούς εμπορικού όγκου της Ευρώπης διεξάγεται μέσω θαλάσσιων διαδρομών.


Στην έρευνα η Ελλάδα αναλύθηκε σε επίπεδο περιφερειών για τις οικονομικές επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας σε ένα σενάριο υψηλών εκπομπών ως το 2100.



Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα ως χώρα βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη μείωση του ΑΕΠ, ωστόσο εμφανίζει μεγάλες μειώσεις σχεδόν σε όλες τις περιφέρειές της, καθώς είναι παράκτιες. Σε αυτό το ακραίο κλιματικό σενάριο που μελετήθηκε, τις μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις φαίνεται ότι θα έχουν η Στερεά Ελλάδα (-6,88%) και το βόρειο Αιγαίο (-6,06%). Στην Αττική, η ανάλυση δείχνει μηδενικές επιπτώσεις.



ΕΕ: Τα κράτη εγκαταλείπουν τη  Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη να αποχωρήσουν από κοινού από μια διεθνή ενεργειακή Συνθήκη λόγω ανησυχιών ότι υπονομεύει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσαν αξιωματούχοι.


Η Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας του 1998, η οποία επιτρέπει στις ενεργειακές εταιρείες να μηνύσουν τις κυβερνήσεις για πολιτικές που βλάπτουν τις επενδύσεις τους, έχει χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για να αμφισβητήσει κινήσεις που απαιτούν το κλείσιμο εργοστασίων ορυκτών καυσίμων.

Υπουργοί από χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη σε συνάντηση στις Βρυξέλλες, δήλωσαν στο Reuters δύο αξιωματούχοι της ΕΕ.


Η απόφαση θα πάει τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ζητήσει τη συναίνεση των βουλευτών. Αυτό θεωρείται πολύ πιθανό επειδή η συνέλευση της ΕΕ την είχε προτρέψει στο παρελθόν να αποχωρήσει από τη Συνθήκη.


Οι Βρυξέλλες πρότειναν για πρώτη φορά μια συντονισμένη αποχώρηση της ΕΕ από τη Συνθήκη τον Ιούλιο, αφού κράτη μέλη όπως η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Ισπανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν σχέδια για αποχώρηση, με τα περισσότερα να αναφέρουν ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή.



Comentários


bottom of page