Έχουμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο μας για την έκδοση νέων προδιαγραφών υποβολής της ετήσιας έκθεσης βιωσιμότητας από επιχειρήσεις και τους δείκτες που πρέπει να περιλαμβάνουν.
Με τη νέα Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την εταιρική βιωσιμότητα (Οδηγία για την Υποβολή Εκθέσεων Βιωσιμότητας από Εταιρείες - Corporate Sustainability Reporting Directive - CSRD), η EFRAG (Ευρωπαϊκή Συμβουλευτική Ομάδα για Θέματα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς - European Financial Reporting Advisory Group - EFRAG) έχει αναλάβει να αναπτύξει ένα σύνολο κλαδικών προτύπων ESRS (Ευρωπαϊκά πρότυπα υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας - European Sustainability Reporting Standards), που θα αντικαταστήσουν όλα τα προηγούμενα πρότυπα. Μέχρι πρότινος, υπήρχε μεγάλη ανησυχία για το τι θα γίνει με παλιότερα πρότυπα, σύμφωνα με τα οποία είναι δομημένες οι εκθέσεις βιωσιμότητας έως τώρα, και πως οι επιχειρήσεις θα μεταβούν στα νέα πρότυπα.
Η σύμπραξη αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την εναρμόνιση των προτύπων υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και εξαλείφει την ανάγκη για διπλή υποβολή τους.
Τον περασμένο Νοέμβρη, μετά την τριετή συνεργασία της EFRAG και της GRI, ανακοινώθηκε η νέα τους συνεργασία σχετικά με την υποβολή έκθεσης βιωσιμότητας και την ευθυγράμμιση των προτύπων ESRS και GRI (Global Reporting Initiative). Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, εισήχθη ο Δείκτης Διαλειτουργικότητας GRI-ESRS. Ο Δείκτης αυτός, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος υπό εξέταση από την ομάδα τεχνικών εμπειρογνωμόνων και το συμβούλιο της EFRAG, απεικονίζει τη συσχέτιση μεταξύ των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων και των δεικτών και στα δύο πρότυπα. Επισημαίνει τη σημαντική ομοιότητα που έχει ήδη επιτευχθεί, θέτοντας ισχυρά θεμέλια για αμοιβαία ψηφιακή κατηγοριοποίηση.
Η διαλειτουργικότητα εξαλείφει την ανάγκη για διπλή υποβολή εκθέσεων. Οι οντότητες που υποβάλλουν εκθέσεις βάσει της EFRAG θα θεωρείται ότι υποβάλλουν εκθέσεις "με αναφορά" στα πρότυπα GRI, απλοποιώντας τις διαδικασίες δημοσιοποίησης. Ομοίως, οι επιχειρήσεις που δημοσιοποιούν στοιχεία κατά GRI μπορούν να αξιοποιήσουν τις τρέχουσες διαδικασίες τους για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας με βάση την EFRAG και τα ESRS.
Ο Δείκτης καθορίζει επακριβώς τον τρόπο με τον οποίο οι απαιτήσεις δημοσιοποίησης και οι δείκτες ευθυγραμμίζονται μεταξύ των προτύπων ESRS και GRI, μειώνοντας την περιττή πολυπλοκότητα της υποβολής εκθέσεων. Ο Δείκτης Διαλειτουργικότητας GRI-ESRS δημοσιοποιήθηκε και βρίσκεται υπό έγκριση στις προσεχείς συνόδους των οργάνων θέσπισης προτύπων της EFRAG.
Η συνεργασία των δύο οργανισμών θα συνεχίσει για την περαιτέρω ανάπτυξη προτύπων και κατευθυντήριων γραμμών, την αναλογική υποβολή εκθέσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επέκταση των προτύπων σε εταιρείες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της CSRD. Επιπλέον, θα υπάρχει ανοιχτή και συνεχής εκπαίδευση για τους χρήστες των ESRS, για την αξιοποίηση των προγραμμάτων πιστοποίησης GRI και την προώθηση του GRI ως οργανισμού κατάρτισης για να πρότυπα ESRS. Για την εύκολη προσαρμογή και εκπαίδευση προς τα νέα πρότυπα ESRS, έχει δημιουργηθεί ένα ψηφιακό σύστημα επισήμανσης και ένας πίνακας αντιστοίχισης μεταξύ των προτύπων ESRS και GRI (Δείκτης Διαλειτουργικότητας).
Η συνεργασία αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την εναρμόνιση των προτύπων υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών, επωφελούνται από τυποποιημένες, αξιόπιστες και συγκρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και στην κοινωνία.
Στην E-On Integration βρισκόμαστε στη διαδικασία ενσωμάτωσης των νέων προτύπων στην πλατφόρμα RIBIA ESG. Η πλατφόρμα περιέχει ήδη τα πρότυπα GRI και εύκολα μπορεί να γίνει η σύνδεσή των δύο προτύπων και να εξυπηρετούνται οι οντότητες που θέλουν να δημοσιοποιήσουν την έκθεσή τους κατά EFRAG-ESRS ή/και GRI. Επιπλέον, οι δείκτες αναφοράς βρίσκονται σε τέτοια μορφή που από τη στιγμή που θα υπάρξει μια εγγραφή σε έναν δείκτη, τότε αυτομάτως θα γίνει φόρτωση και στα δύο πρότυπα, χωρίς να υπάρξουν διπλοεγγραφές.
Comments