top of page

- Χωρίς στόχο για μηδενικές εκπομπές, πάνω από τις μισές ιδιωτικές εταιρίες - Μέχρι το 2100, κάποιοι προορισμοί θα χάσουν τις μισές μέρες καλοκαιρίας

Χωρίς στόχο για μηδενικές εκπομπές, πάνω από τις μισές ιδιωτικές εταιρίες

Έκθεση του Net Zero Tracker ( https://zerotracker.net/ ) συνέκρινε 200 από τις μεγαλύτερες δημόσιες και ιδιωτικές εταιρίες του κόσμου με βάση τις αναφερόμενες στρατηγικές μείωσης των εκπομπών και τους καθαρούς μηδενικούς στόχους. Διαπίστωσε ότι μόνο 40 από τις 100 ιδιωτικές εταιρίες που αξιολογήθηκαν είχαν καθαρούς μηδενικούς στόχους, σε σύγκριση με 70 από τις 100 εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες. Από τις ιδιωτικές εταιρίες που έχουν θέσει στόχους, μόλις οκτώ έχουν δημοσιεύσει σχέδια για το πώς θα τους επιτύχουν.


Οι εταιρίες που αναλύθηκαν αντιπροσωπεύουν περίπου το 23% της παγκόσμιας οικονομίας, με την πλειονότητα να εδρεύει είτε στην Κίνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες ή σε κράτη της ΕΕ.



Μέχρι το 2100, κάποιοι προορισμοί θα χάσουν τις μισές μέρες καλοκαιρίας

Μέχρι το τέλος του αιώνα, οι κάτοικοι των βόρειων χωρών θα δουν γενικά τις ηλιόλουστες, ανοιξιάτικες ημέρες να εμφανίζονται νωρίτερα τον χειμώνα. Αντίθετα, όσοι βρίσκονται στις νότιες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των ισημερινών, και που εκτείνονται στη Νότια Ευρώπη και τις νότιες ΗΠΑ, θα απολαμβάνουν ως επί το πλείστoν λιγότερες ημέρες εύκρατου καιρού όλο το χρόνο.


Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μια καινοτόμος μελέτη από το ΜΙΤ, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Climate (North-South disparity in impact of climate change on “outdoor days” in: Journal of Climate - Ahead of print (ametsoc.org) ), η οποία προβλέπει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε συγκεκριμένους προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Η έρευνα συνδυάζει δεδομένα από 50 κλιματικά μοντέλα για να χαράξει τους τρόπους με τους οποίους θα αριθμούνται οι «ημέρες υπαίθρου – outdoor days» σε διάφορους προορισμούς μέχρι το 2100. Ο όρος αναφέρεται σε 24ωρα στα οποία οι θερμοκρασίες είναι αρκετά ευχάριστες ώστε οι περισσότεροι άνθρωποι να απολαμβάνουν τις υπαίθριες δραστηριότητες. Οι επιπτώσεις είναι τεράστιες για την ποιότητα ζωής, τα ταξίδια και τον τουρισμό.


Παρά το γεγονός οτι αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν τους κατοίκους των προορισμών αυτών πολύ πιο βαθιά από τους επισκέπτες, αξίζει να εξεταστεί πώς η κλιματική αλλαγή θα αλλάξει τα μέρη που επισκέπτονται οι τουρίστες. Έχει συνέπειες για το πού θα πάνε οι άνθρωποι και το πότε θα ταξιδέψουν, καθώς και για τις τουριστικές οικονομίες των χωρών που βασίζονται στους παραθεριστές.

Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένονται σε τροπικούς προορισμούς. Η Δομινικανή Δημοκρατία, με 124 λιγότερες ημέρες υπαίθρου μέχρι το 2100, θα δει 50% πτώση του εύκρατου κλίματος όλο το χρόνο. Το Μεξικό, η Ινδία, η Ταϊλάνδη και η Αίγυπτος, όλες στο βόρειο ημισφαίριο, θα αντιμετωπίσουν παρόμοιες μειώσεις, χάνοντας από 55 έως 86 ημέρες υπαίθρου το χρόνο. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα υποφέρουν επίσης. Αναμένεται να χάσουν 85 ημέρες καλού καιρού ετησίως χωρίς να λαμβάνεται υπόψη μια πιθανή αύξηση των καταρρακτωδών βροχών που πρόσφατα έφεραν το αεροδρόμιο του Ντουμπάι σε πρωτοφανή ακινησία.


Αντίθετα, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Αυστρία θα κερδίσουν από 18 έως 60 ημέρες υπαίθρου έως το 2100. Αυτό θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους θερμότερους χειμώνες – ανεπιθύμητα νέα για τη βιομηχανία του σκι. Στη Μεσόγειο, η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα χάσει περισσότερες από 30 ημέρες υπαίθρου μέχρι το 2100 λόγω των καυτών καλοκαιρινών θερμοκρασιών από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.


Comments


bottom of page